De eerste periode ontdekten we de lengtematen tijdens onze wiskundelessen. Deze periode verdiepen we ons in de inhoudsmaten.

We begonnen deze lessen met ervaringen op te doen. In kleine groepjes vulden we eerst een maatbeker zodat er precies 1 liter in zat. Daarna gingen we kijken hoeveel bekers we hiermee kunnen vullen en hoeveel flesjes drinkyoghurt hier in kunnen. Daarna kozen we nog enkele andere voorwerpen. We schatten eerst de inhoud. Nadien hebben dit telkens ook gemeten.

Na het zelf ondervinden van al deze dingen was het tijd om oefeningen te maken. We werkten in onze werkboek en oefenden nog verder op onze oefensite.

Kijk maar snel mee hoe hard we gewerkt hebben!

Metriek stelsel voor inhoudsmaten in liters

Ook wij genoten van de voorleesweek in het 3de leerjaar!

Net zoals alle andere klassen begonnen we de week vooraf met het knutselen van oren. Hiervoor bestudeerden we eerst de oren van enkele bekende figuren en van dieren. We kwamen al snel tot de conclusie dat er heel veel verschillende oren zijn. We konden onze fantasie gebruiken dus tijdens het knutselen!

Tijdens de voorleesweek stond er heel wat op het programma!

- We volgende elke dag de 'Voorleesreis' mee. Hier luisterden we naar het verhaal 'Appartemensen' van Dimitri Leue. Vrijdagnamiddag konden we live het einde van het verhaal mee volgen.

- Doorheen de week maakten we het extra gezellig tijdens de leeskwartiertjes. We hadden knuffels, dekens en kussens om ons extra goed te installeren. Tijdens de leeskwartiertjes mochten we voorlezen aan elkaar.

- Ook de kinderen van het 6de leerjaar kwamen een dagje op bezoek. Ze hadden voor ons een verhaal geoefend. Ze kwamen dit voorlezen en hadden zelfs de prenten ingeschand zodat we goed konden volgen.

- Donderdag stond er DE VOORLEESMIDDAG op het programma! We werkten heel de middag rond de Sint. Eerst mochten we zelf op ontdekking gaan. In heel het 3de leerjaar hingen opdrachten verspreid. Raadsels, mopjes, korte verhalen, info over de Sint, spelletjes,... Daarna installeerden we ons en luisterden we naar het verhaal 'Poepiescheetzak' uit het Grote Sinterklaasjournaal Voorleesboek. En dan... was het aan ons! We mochten zelf ons eigen Sinterklaasjournaal maken. We ontdekten heel wat talent in ons 3de leerjaar!

Wat was de voorleesweek weer snel voorbij. Een week waarin we allemaal toch wel genoten van leuke verhalen en gezellige momenten!

Voorleesweek 19 - 27 NOVEMBER 2022

Tijdens onze W.O.-lessen zijn we een hele tijd druk in de weer geweest rond het thema 'Herfst'. We startten de lessenreeks met een heerlijke uitstap naar het bos.

Daarna gingen we in de klas verder op ontdekking. We zochten eerst naar typische dingen die bij de herfst horen.
Daarna onderzochten we de verschillende lagen van het bos.
We probeerden verschillen tussen naaldbomen en loofbomen te ontdekken en keken ook op de kaart van België hoe de verdeling is van bossen in ons land.
We gingen ook nog even naar buiten om verschillende bladeren te zoeken. We bestudeerden de delen van het blad, de opbouw en de rand.
Samen met heel het 3de leerjaar deden we een groot groepswerk. Tijdens dit groepswerk konden we op verschillende manieren ontdekken hoe dieren zich in de herfst voorbereiden op de winter en oefenden we de geleerde leerstof al even in.
We eindigden met de spin van dichtbij te bestuderen.

Deze week ronden we het thema nog verder af en gaan we op naar het volgende thema!

Cartoonblog

Vandaag werd er stevig gegriezeld tijdens de MuVo-les in het 3de leerjaar... We begonnen met het helemaal donker te maken in de klas. Juf Emanuelle las een eng verhaal voor uit 'Het Grote Griezelboek'. Een verhaal over kinderen met zwarte ogen... Laat ze zeker en vast nooit zo maar binnen komen!

Daarna gingen we knutselen. We kregen de opdracht om een kijkdoos te maken rond het thema Halloween. Ze moest natuurlijk zo eng mogelijk zijn. Er moest ook veel te zien zijn in de kijkdoos.

Aan inspiratie hadden we duidelijk geen gebrek! Er werden enge spoken gemaakt, spinnen opgehangen, griezelige graven gemaakt,... We gingen knippen, schilderen, constructies maken,... Noem maar op!

Op het einde van de dag kwamen we om de beurt onze kijkdoos aan onze juf voorstellen.
Gelukkig hebben die een hele week tijd om te bekomen van al die enge taferelen!

Halloween - kellylicious.be

Niet alleen tijdens de W.O.-lessen, maar ook tijdens onze MuVo-lessen laten we ons helemaal onderdompelen in de herfstsfeer. Vanuit verschillende domeinen werkten we rond de herfst.

We begonnen met drama. We maakten een eigen tableau vivant om een herfsttafereel uit te beelden. Hier ging uiteraard eerst wat oefening aan vooraf. We probeerden eerst samen en daarna in kleine groepjes onze houdingen en onze mimiek aan te passen aan verschillende situaties. Als eindopracht kozen we een tafereel uit om een tableau vivant van te maken.

Daarna gingen we naar buiten. Daar namen we de tijd om eens heel aandachtig een boom te bekijken. We probeerden nadien zo waarheidsgestrouw mogelijk een boom te tekenen. Regelmatig bekeken we onze schets vanop een afstand om te zien of onze boom wel in evenwicht was. Als we echt tevreden waren, mochten we onze boom in stift zetten. Hier maakten we nadien een felle achtergrond bij met een patroon.

Tijdens onze herfstuitstap verzamelden we heel wat materiaal voor onze volgende MuVo-les. Met al het materiaal dat we vonden, knutselden we een leuk tafereel. We probeerden mannetjes en dieren te maken met onze gevonden spullen. We kregen prikkertjes en wol om ervoor te zorgen dat we goede verbindingen konden maken.

Tenslotte kropen we nog in onze pen en maakten we ons eigen 'herfselfje'. Hiervoor onderzochten we eerst de opbouw van elfjes. Toen we dit helemaal onder de knie hadden, gingen we zelf aan de slag. Binnenkort proberen we onze elfjes ook nog een mooie lay-out te geven met de chromebooks.

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Contact

08

Sint-Luciaschool

Molenstraat 7
2310 Rijkevorsel

03 314 61 87


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.e
www.sint-luciaschool.be

C
ontact Zorgcoördinator
0468 57 26 83